Autoritatea de Supraveghere a Pieței Financiare din Austria (FMA) a impus Raiffeisen Bank International (RBI) o amendă de peste două milioane de euro din cauza deficiențelor în controalele privind prevenirea spălării banilor. Aceasta reprezintă cea mai mare sancțiune de acest tip aplicată în Austria, conform unui raport.
Amenda a fost determinată de nereguli în verificările efectuate de RBI privind spălarea banilor și finanțarea terorismului la două bănci corespondente, identificate ca fiind din Cuba și Bahrein, conform unor surse anonime.
Deși valoarea amenzii este mică în comparație cu sancțiunile potențiale din partea autorităților americane, impactul asupra reputației Raiffeisen este semnificativ. Fiind cea mai mare bancă occidentală prezentă în Rusia, RBI se confruntă cu presiuni crescânde pentru a-și retrage operațiunile de pe această piață.
Autoritățile din SUA, care investighează legăturile dintre Raiffeisen și Rusia, au o influență considerabilă, controlând accesul la sistemul financiar american, crucial pentru comerțul internațional.
Luna trecută, Raiffeisen a primit un avertisment oficial din partea Trezoreriei SUA cu privire la posibilitatea pierderii accesului la sistemul financiar american, un pas semnificativ după luni de presiuni constante. De peste un an, banca se află sub examinarea Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al SUA (OFAC).
În contextul în care multe companii și guverne occidentale și-au redus relațiile cu Moscova după invazia Ucrainei, Austria a menținut legături strânse cu Rusia printr-un gazoduct important, iar Viena rămâne un centru financiar pentru fluxurile de numerar din Rusia și țările vecine.
În ciuda presiunilor globale, RBI a făcut pași limitati în vânzarea afacerilor sale din Rusia. În contrast, grupul italian UniCredit are, de asemenea, operațiuni în Rusia, dar nu a manifestat o grabă similară în a se retrage. RBI, fiind o bancă de dimensiuni mai mari, devine un exemplu pentru modul în care Occidentul își gestionează legăturile economice cu Rusia.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.