EUR =
4.9728 lei;
USD =
4.476 lei;
GBP =
5.8944 lei;
CHF =
5.3165 lei;
HUF =
1.2617 lei;
UAH =
0.1092 lei;
MDL =
0.2561 lei;
TRY =
0.1315 lei;

Sa moara si farmaciile! Cheke Attila cere farmaciilor sa micsoreze adaosurile comerciale

Cheke Attila, Ministerul Sănătăţii cere producătorilor să micşoreze, de la 1 august, cu 15% preţul medicamentelor acordate gratuit de către stat pacienţilor din programele naţionale de diabet, tuberculoză, HIV/SIDA şi afecţiuni oncologice, iar distribuitorilor şi farmaciştilor să scadă adaosurile comerciale.

Astfel in conformitate cu propunerile facute de catre Ministerului Sănătăţii, urmeza ca de la 1 august 2011, preţul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul la producător aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%.

Initiativa lui Cheke Attila mai vizeaza diminuarea adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii). Astfel, în noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va putea oscila între 8% şi suma fixă de 20 de lei. În formula actuală, cota poate fi între 14% şi 30 de lei.

Propunerile Ministerului Sanatatii lovesc fara echivoc si in farmacii. Dupan noile prevederi famaciile vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 de lei, faţa de ponderea actuală, cuprinsă între 24% şi suma fixă de 35 de lei. Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi, potrivit MS. În Lista C2 sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internaţionale. sursa: curentul.ro

“Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordã gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculozã, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. De exemplu, în anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% fatã de 2008, iar în 2010 cu aproximativ 26 % fatã de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scãderea pretului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse în programele nationale de sãnãtate, astfel încât sã le putem asigura pentru un numãr cât mai mare de pacienti“, a declarat ministrul Sãnãtãtii, Cseke Attila.

Masura disperata prin care Ministerul incerca sa isi diminueza costurile vine in contextul tot mai trambitat al revenirii economice a Romaniei. Incapabil sa asigure plata serviciilor medicale de care cetatenii au nevoie, intr-un context in care farmaciile sunt in pragul disperarii pe fondul restantelor de aproape 300 de zile pe care Casele de Asigurari de Sanatate Judetene le inregistreaza la plata medicamentelor compensate, ministerul vine sa puna latul de gatul farmacistilor, promovand astfel posibilitatea lanturilor de a prelua monopolul prin cumpararea farmaciilor mici, dar si interese obscure ale unor depozite de medicamente care practica exportul de medicamenta.

 

Astfel conform datelor oferite de catre Business Monitor International, in timp ce autorităţile tot încearcă să găsească o metodă care să împace bugetul mic cu nevoile mari ale sistemului, măsurile luate până acum au dus exporturile paralele de medicamente la circa 600 de milioane de dolari în 2010, de la circa 500 de milioane de dolari în 2009.

Exporturile paralele sunt realizate, în principal, de către distribuitorii care, profitând de faptul că preţul reglementat de minister pentru producători este cel mai mic din Europa, preferă să revândă medicamentele în afara ţării, având astfel posibilitatea de a încasa bani mai mulţi, dar şi mai rapid.

„Mai nou, şi farmaciile au început să facă exporturi paralele, nu doar distribuitorii“, spune Sorin Popescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Iar situaţia s-ar putea agrava în perioada următoare: proiectul legislativ nu ar face decât să încurajeze creşterea acestor exporturi paralele. „Cunoaştem problema exporturilor paralele, dar nu putem interveni pe piaţă  din cauza legilor de liberă circulaţie a mărfurilor. Iar preţurile nu le putem creşte pentru că ar fi în detrimentul pacienţilor”, susţin reprezentanţii ministerului. sursa: mytex.ro






Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.

ALTE ARTICOLE