EUR =
4.9728 lei;
USD =
4.476 lei;
GBP =
5.8944 lei;
CHF =
5.3165 lei;
HUF =
1.2617 lei;
UAH =
0.1092 lei;
MDL =
0.2561 lei;
TRY =
0.1315 lei;

Romania afaceri externe

Cum vrea România să gestioneze conflictele de la Marea Neagră, inclusiv cel din Transnistria

România propune crearea instituției Reprezentantului Special al Uniunii Europene responsabil de conflictele prelungite din bazinul Mării Negre. Acesta ar urma să gestioneze problematica conflictelor din regiunea estică, inclusiv a celui transnistrean.

Potrivit președintei Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale, propunerea României vorbește despre îngrijorările comunității europene în privința tensiunilor din estul Ucrainei și a celor din Nagorno-Karagakh, tensiuni care pun în pericol pacea și stabilitatea economică din regiune, notează IPN.

În timpul dezbaterilor publice organizate de Agenția de Presă IPN, experta în domeniul securității, Angela Grămadă a spus că multitudinea de conflicte din bazinul Mării Negre determină UE să ia atitudine și să vină cu o formulă potrivită fiecărui stat în parte. 



„Ceea ce se întâmplă acum în Donbass are cel mai înalt grad de gravitate, este un conflict care provoacă foarte multe amenințări și aceste amenințări depășesc sfera militară, ele ajung la securitatea civilă, economică, ecologică, pune sub semnul întrebării multe aspecte sociale, subminează toate elementele care ar putea să genereze stabilitate și prosperitate în regiune. Federația Rusă vorbește tot mai des despre amplasarea unui potențial nuclear în Crimeea, lucru care nu convine părții ucrainene și căruia i se opune vehement”, a spus Angela Grămadă, președintă a Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale.


Potrivit expertei, tensiunile prelungite dintre Rusia și Ucraina determină comunitatea europeană să devină mai vocală în raport cu conflictele din bazinul Mării Negre. În acest context, recent, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu a adresat Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, o scrisoare co-semnată de omologii săi, miniștrii afacerilor externe din 10 state membre UE prin care propune o mai mare implicare a UE în soluționarea conflictelor prelungite sau înghețate din Vecinătatea sa Estică.



 „Bucureștiul încearcă să aducă discuția spre necesitatea unui reprezentant al Uniunii Europene responsabil de conflicte regionale. Dacă vorbim despre acest trio, Republica Moldova – Ucraina – Georgia, România încearcă să meargă dincolo de acest trio și vrea să arate că există alte provocări regionale care trebuie să fie luate în considerare, pentru că dacă nu se găsește o soluție viabilă pentru conflictul din Nagorno-Karabakh, și eu mă aștept la noi escaladări în regiune, atunci se va simți amenințată și Georgia, există riscul să devină instabilă zona, inclusiv, pentru că va exista o instabilitate guvernamentală acolo. Sau dacă Ucraina nu-și recapătă controlul asupra frontierelor sale estice, atunci pentru România principala prioritate va fi cum să ajute Republica Moldova”, a mai spus Angela Grămadă.






Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.

TAGS: 

ALTE ARTICOLE