Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a subliniat joi riscul ca economia globală să urmeze o traiectorie de creștere lentă, însoțită de un nivel ridicat al datoriilor, ceea ce ar putea reduce capacitatea guvernelor de a aloca resurse pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale cetățenilor și pentru a aborda provocările globale, cum ar fi schimbările climatice.
Această situație poate duce la o creștere a nemulțumirii în rândul populației, a explicat Georgieva în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la întâlnirile anuale ale FMI și Băncii Mondiale din Washington. Reuniunile au loc într-un context politic delicat în SUA, înaintea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie. În acest cadru, îngrijorările cresc privind potențiala revenire la putere a lui Donald Trump, ceea ce ar putea aduce o nouă etapă de protecționism comercial și creșteri semnificative ale datoriei publice a SUA, după cum relatează News.ro.
Georgieva a adăugat că această nemulțumire nu este specifică doar Statelor Unite, chiar dacă economia globală pare să își păstreze o anumită reziliență în fața amenințărilor actuale, cum ar fi conflictele, cererea redusă din China și impactul întârziat al politicilor monetare stricte.
”Pentru cea mai mare parte a lumii, o ‘aterizare ușoară’ este la orizont, dar oamenii nu se simt bine în privința perspectivelor economice. Toți cei pe care îi întreb aici cum este economia lor îmi răspund că este bună. Dar cum este starea de spirit a oamenilor? Răspunsul este că nu prea bună. Familiile sunt încă afectate de prețurile ridicate, iar creșterea globală este anemică”, a declarat Georgieva, făcând referire la un scenariu în care inflația este controlată fără a provoca o recesiune majoră sau pierderi de locuri de muncă pe scară largă.
Potrivit estimărilor publicate recent de FMI, creșterea economică globală se va tempera până în 2029 la 3,1%, față de 3,2% în acest an, semnificativ sub media de 3,8% din perioada 2000-2019, în contextul în care influența economică a SUA începe să scadă.
Totodată, un raport al FMI indică faptul că datoria publică globală va depăși pentru prima dată 100 de trilioane de dolari în acest an și va continua să crească, deoarece politicile guvernamentale tind să încurajeze cheltuielile, în detrimentul majorării taxelor. Se estimează că până în 2030, datoria guvernamentală va ajunge la 100% din PIB, depășind vârful din perioada pandemiei de COVID-19.
”Deci, iată concluzia: economia globală este în pericol de a rămâne blocată pe o cale de creștere scăzută și datorii ridicate”, a avertizat Georgieva.
”Asta înseamnă venituri mai mici și mai puține locuri de muncă. De asemenea, înseamnă venituri guvernamentale mai mici, deci mai puține resurse pentru familii și pentru a lupta împotriva provocărilor pe termen lung, cum ar fi schimbările climatice. Acestea sunt vremuri anxioase, având în vedere aceste probleme.”
Miniștrii de finanțe din cadrul G20 au exprimat, la rândul lor, optimism cu privire la posibilitatea unei aterizări economice line și au făcut apel la menținerea unei atitudini împotriva protecționismului.
”Observăm perspective bune pentru o aterizare ușoară a economiei globale, deși rămân multiple provocări”, au afirmat miniștrii finanțelor și guvernatorii băncilor centrale din G20 într-o declarație comună emisă după o întâlnire desfășurată în paralel cu reuniunile de la Washington.
Declarația comună nu a menționat invazia Rusiei în Ucraina, un subiect sensibil pentru G20, nici conflictele militare din Orientul Mijlociu.
O altă declarație, emisă de Brazilia, care deține președinția G20, a menționat că membrii grupului nu au ajuns la un consens privind discuțiile despre conflicte, dar aceste discuții vor continua la niveluri mai joase înainte de summitul liderilor G20 din Rio de Janeiro, programat pentru luna noiembrie.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.