Prezenţa aşa-zisului „sex slab” în politica românească a început să se facă simţită, tot mai mult, de la ultimele alegeri generale şi locale încoace. De la femei-primar, la femei ajunse să ocupe funcţii la nivel înalt în viaţa politică românească, toate au o influenţă benefică pentru politicianismul autohton.
Din 2008, aceastăinfluenţă se remarcă inclusiv în atitudinea politicienilor bărbaţi, care, deşi nu se lasă „călcaţi în picioare” şi uită uneori că au contracandidat sau interlocutor o femeie, au abordat o atitudine mult mai relaxată şi nu atât de virulentă, aşa cum se întâmpla la începutul anilor 90, atunci când o femeie politician era considerată paria a vieţii politice.
Exemple sunt destule. Roberta Anastase, care a ajuns cel de-al treilea om în stat, a fost aleasă preşedinte al Camerei Deputaţilor, la vârsta de 32 de ani. Elena Udrea, ministru al Turismului şi, mai apoi, al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este o femeie puternică, ce a devenit, în timp, o ţintă pentru şefii Opoziţiei. Mulţi se întreabă cum două femei pot avea atâta influenţă în viaţa politică românească. Dar de ce nu?
Cu toate că doar unul din zece deputaţi şi unul din 20 de senatori sunt femei, comparativ cu anii de început ai democraţiei din România, situaţia s-a schimbat radical. În bine. Noi, femeile, putem aspira la funcţii până acum deţinute doar de reprezentanţi ai masculinităţii. Dacă privim în curtea instituţiilor celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene, vedem că procentul femeilor în politică a crescut. Ceea ce, cu siguranţă, se va întâmpla şi la noi, în cel mai scurt timp. O vorbă veche spune că în spatele unui bărbat puternic se găseşte o femeie puternică. Mai este puţin până când femeia nu îşi va mai găsi locul „în spatele” oamenilor puternici şi va ieşi, tot mai des, din umbră şi să ocupe, datorită pregătirii reale şi nu – aşa cum se spune deseori – prin alte metode mai puţin ortodoxe. Un exemplu de inteligenţă care nu poate fi pus la îndoială este cel al consilierului pe probleme economice al premierului Boc, Andreea Paul Vass. Frumuseţea sa elegantă devine aproape invizibilă atunci când Andreea Paul Vass pune pe tapet, cu o atitudine profesionistă, adevăratele probleme ale României. O femeie, ca multe altele, în faţa căreia politicienii-bărbaţi amuţesc. Şi nu numai datorită prezenţei fizice, ci şi a celei intelectuale.
Poate, uneori, ne este teamă să ieşim în primele rânduri. Sunt multe cazurile în care se dovedeşte că o femeie politician drămuieşte mai bine fondurile publice şi cunoaşte problemele comunităţii. Tocmai pentru că este FEMEIE POLITICIAN.
Oana Dancu
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.