EUR =
4.9773 lei;
USD =
4.7033 lei;
GBP =
6.0025 lei;
CHF =
5.3554 lei;
HUF =
1.2013 lei;
UAH =
0.1134 lei;
MDL =
0.2579 lei;
TRY =
0.135 lei;

geoana, psd, stiri, ungaria

Geoană despre noua Constituţie ungară

Potrivit lui Mircea Geoană adoptarea unei noi Constituţii de către Parlamentul de la Budapesta şi promulgarea ei de preşedinte a stârnit un “val de îngrijorare în  Europa”. Astfel preşedintele Senatului este de părere că această critică vehementă a Constituţiei ungare este justificată.

“Adoptarea Constituţiei de către Legislativul de la Budapesta trebuie privită în contextul economic şi social al ultimilor ani. Ungaria a avut o relaţie tumultoasă în ultimii ani cu FMI, principală instituţie financiară la care toate statele aflate în probleme financiare au apelat, iar la jumătatea anului trecut premierul Orban a propus un plan dur de austeritate. Mândria maghiarilor de a încerca să iasă din criză pe picioarele lor, aplicând la sânge un program ambiţios, dar costisitor din punct de vedere social, este lăudabilă. Doar că toate aceste frământări au lăsat cicatrici în rândul populaţiei şi au crescut cotă electorală a politicilor ultraconservatoare şi naţionaliste. Procentul destul de mare pe care formaţiunea naţionalistă Jobibk l-a obţinut în alegeri se poate explică şi prin prismă frământărilor economice şi sociale. Iar convulsiile naţionaliste nu au ocolit nici România. Când Jobbik organiza şedinţe de lucru în Transilvania, autorităţile româneşti erau prea ocupate că să ia aminte şi să sancţioneze ceea ce se poate consideră că fiind un derapaj”, spune Geoană.

De asemeni pe blogul sau Mircea Geoana afirma ca “Îngrijorările partenerilor europeni sunt îndreptăţite din mai multe puncte de vedere. Poate cea mai importantă critică care i se aduce acestei Constituţii este că reprezintă o ameninţare la adresă democraţiei şi a valorilor democratice. Presă europeană şi mediile politice de pe continent critică slăbirea puterii judecătoreşti, atacul la adresă presei, precum şi tendinţa Executivului de a controla diferite instituţii-cheie. Poate cea mai gravă critică este adusă, însă, ideologiei ultraconservatoare şi naţionaliste, precum faptul că noua Constituţie stipulează că Ungaria este responsabilă pentru maghiarii care trăiesc în ţările vecine. Unele publicaţii europene au mers până acolo încât să declare ritos că Ungaria nu mai aparţine Uniunii Europene”.

Mircea Geoană considera că Uniunea Europeană trebuie să intervină în acest caz, aşa cum a făcut-o în cazul Legii presei. “Tot ceea ce este considerat derapaj de către majoritatea predominanţa a opiniei publice europene trebuie sancţionat fără întârziere. Altfel, vom asistă cu toţii, pasivi şi neputincioşi, la crearea unei doctrine post-Trianon, desuetă şi potenţial periculoasă” adaugă Geoană, insa cea mai eficientă soluţie “pentru a detensiona această situaţie stă atât în intensificarea dialogului, dar mai ales în realizarea unui parteneriat economic cât mai puternic între România şi Ungaria”

 






Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.

TAGS: , , ,

ALTE ARTICOLE