EUR =
4.9773 lei;
USD =
4.7033 lei;
GBP =
6.0025 lei;
CHF =
5.3554 lei;
HUF =
1.2013 lei;
UAH =
0.1134 lei;
MDL =
0.2579 lei;
TRY =
0.135 lei;

In ultimii cinci ani bugetul pentru oncologie a crescut cu 264% iar numărul pacienţilor cu 16%

Intre 2006 – 2011 bugetul pentru programul de oncologie a crescut, cu 264%, în timp ce numărul de pacienţi cu doar 16%, iar cel de diabet cu 215% faţă de o creştere de 34% a numărului de pacienţi.  Noile reglementari pe care Ministerul Sanatatii incerca sa le impuna vin doar ca să reglementeze consumul, a afirmat Cseke Attila.

Conform Ministrului Sanatatii, “Programul de Oncologie a înregistrat în intervalul 2006-2011 o creştere bugetară de 264%, în timp ce numărul de pacienţi a crescut doar cu 16%. Programul de Diabet a fost buget în ultimii 5 ani în creştere cu 215%, faţă de o creştere de 34% la pacienţi. Nu vrem să tăiem medicamente, cum induc anumite persoane, Ministerul Sănătăţii urmăreşte limitarea la un anumit consum”.

Tot oadata conform declaratiilor Ministrului setul de masuri ar urma sa aduca si econimii la buget, economii care să poată asigura sustenabilitatea acestuia.

“Aici problema este simplă. Se pune întrebarea: Ce alegem între interesul pacientului şi profitul comercial al unor societăţi? Eu înţeleg necesitatea profitului în cazul firmelor de medicamente şi îl susţin, dar între interesul firmelor şi cel al pacientului, eu cred că orice ministru ar alege varianta a doua. Alegerea mea este clară în acest sens, am ales interesul pacientului şi reprezentanţii ARPIM ştiu acest lucru”, a spus ministrul.

In acest moment ministerul are două proiecte în dezbatere publică.

“Este bine că toată lumea îşi dă cu părerea, sper sa fie contructiv acest schimb de opinii, dar îi invit pe toţi să se aşeze la masa discuţiilor şi, în primul rând să fie de partea ministrului în ceea ce priveşte interesul pentru pacient”, a subliniat Cseke Attila.

Ceea ce societate civila nu striga in gura mare este ca masurile pe care ministrul desemnat  de UDMR, formatiune care nefiind partid politic a ajuns sa conduca destinele acestei tari, doreste sa le implementeze, desi conform declaratiilor acestuia au rolul de a crea sustenabilitatea sistemului, in realitate nu face decat sa ingroape un mecanism care oricum nu functiona corect si pe care in ultima perioada l-a adus la stadiul de tara subdezvoltata, lucru pe care oricine il poate constata facand o vizita in orice spital din Romania. Peretii care stau sa se darame, de pe care cade tencuiala, medicii care datorita modului in care sunt plati te trateaza ca pe un gunoi, lipsa de orice medicament, etc sunt evidente si elocvente.

In acelasi timp farmaciile isi primesc banii cu intarzieri enorme, iar in unele judete bugetele pentru programele nationale de sanatate sunt epuizate demult, lucru pe care nimeni nu il aduce in atentia publica si il tine sub pres pentru a nu dezvalui rezultatele catastrofale ale mandatului ministerial.

Iar cat priveste grija pentru pacient in raport cu profitul unor societatii comerciale, trebui spus in primul rand ca acele societatii comerciale alimenteaza bugetul din care se plateste reteta pacientului si nu in ultimul rand pentru cine vrea sa se convinga de realitate ar fi interesant sa analizeza cum a evoluat compensarea si cat de in favorea pacientului este aceasta.

Daca doreste sa rezolve problema bugetului cel mai sigur ministerul ar trebui sa gaseasca o solutie sa stopeze frauda pe care medicii si farmaciile o fac in directa colaborare, inregistrand retete pe numele unor oameni care nici macar nu au ajuns la control si raportand sume de peste 100.000 ron lunar catre CNAS pentru o localitate de 10.000 de locuitori.






Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.

ALTE ARTICOLE