Miercuri, Curtea Constituţională a hotarat, că Legea Dialogului Social şi Legea de salarizare în 2011 a personalului didactic sunt constituţionale. Ambele legi au fost adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului, fiind respinse sesizările parlamentarilor Opoziţiei.
Cele două legi pe care Guvernul isi asumase raspunderea in 18 aprilie 2011 au fost contestate la Curtea Constituţională de 110 deputaţi ai grupurilor parlamentare PSD şi PNL. Sesizările inregistrate au fost luate în discuţie miercuri.
Motivatia opoziţiei pentru a reclama ca neconstituţionala Legea Dialogului Social a fost, pe de-o parte, faptul că ea a fost adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, iar pe de altă parte faptul că anumite articole încalcă unele prevederi din Constituţie precum dreptul la asociere sau cel la grevă.
În sesizarea pe care reprezentantii PSD si ai PNL au transmiso catre Curţea Constituţionala sunt invocate, două criterii “extrinseci” de neconstituţionalitate a Legii Dialogului Social.
Conform acestora adoptarea actului normativ prin asumarea răspunderii Cabinetului ar fi devenit, din excepţie, o regulă pentru actualul Cabinet.
“Urmează să observaţi faptul că actuala guvernare a uzitat, până la epuizare, de dispoziţiile articolului 114 din Constituţia României, transformând practic procedura angajării răspunderii din excepţie în regulă. În acest fel a fost evitată procedura normală şi firească în cadrul unui stat de drept – dezbaterea parlamentară, în care să se ţină cont atât de opiniile exprimate de opoziţie cât şi ale partenerilor sociali implicaţi”, scriu semnatarii cererii, care adaugă şi faptul că, pentru a nu fi catalogată drept “o procedură de nesocotire a raţiunilor” articolului 114 din Constituţie, “angajarea răspunderii (…) nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii, deoarece această modalitate de legiferare reprezintă, într-o ordine firească a mecanismelor statului de drept, o excepţie”.
De asemeni si restrangerea dreptului de asociere este invocat de catre petenti
“Prin aceste prevederi au fost aduse o serie de restrângeri libertăţii de asociere în sindicate, respectiv: profesiile liberale sunt exceptate din categoria persoanelor care pot să constituie şi/sau să adere la un sindicat, la data constituirii unui sindicat a fost instituită limitarea referitoare la calitatea fondatorilor de salariat al unei singure unităţi, magistraţii nu mai au dreptul conferit legal de a adera la o organizaţie sindicală”
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.