Ordonanța de Urgență referitoare la măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 introduce schimbări semnificative, inclusiv majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Textul integral al documentului poate fi consultat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Link aici şi aici
Conform prevederilor actului normativ, „(7) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impozitează cu cota de impozit de 10% din suma acestora, impozitul fiind final”.
Această modificare reprezintă o noutate, nefiind inclusă în variantele preliminare ale OUG, care au circulat recent în presă.
Principalele măsuri propuse sunt:
- Eliminarea facilităților fiscale pentru anumite categorii de angajați, aplicabilă de la veniturile aferente lunii ianuarie 2025. Acest lucru vizează:
- Persoanele care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor pentru activități de creare programe informatice.
- Angajații din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară.
- Creșterea cotei de impozitare a dividendelor de la 8% la 10%, aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2025.
Potrivit Ordonanței, „ca urmare a angajamentelor asumate prin PNRR şi prin Planul Bugetar-Structural Naţional pe Termen Mediu – 2025-2031 se propun următoarele măsuri: 1. Eliminarea facilităţilor fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025. 2. În cazul veniturilor din dividende, se propune majorarea cotei de impozit de la 8% la 10% pentru dividendele distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2025”.
Măsurile fac parte din angajamentul asumat de Guvern prin „Componenta C8: Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii” a PNRR. Reforma are scopul de a elimina distorsiunile și stimulentele fiscale excesive și de a promova un sistem fiscal mai echitabil și eficient.
Eliminarea facilităților fiscale a fost recomandată și de Banca Mondială în cadrul analizei legislației fiscale românești realizate pentru PNRR. De asemenea, „prin Planul Bugetar-Structural Naţional pe Termen Mediu – 2025-2031 prezentat Comisiei Europene, Guvernul României s-a angajat să asigure o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar începând cu anul 2025, printr-o serie de măsuri, inclusiv prin reforme fiscale care au între obiective ajustarea sistemului de facilităţi fiscale pentru principalele categorii de impozite şi taxe astfel încât să se respecte principiul impunerii echitabile dar şi pentru a evita formarea unor distorsiuni în materie de politică fiscală ceea ce ar presupune generarea unor inechităţi fiscale între diferite categorii de contribuabili”.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.