Un zvon lansat de curând sugerează că cel mai mare accelerator de particule din lume ar fi descoperit bosonul Higgs, o particulă subatomică cunoscută şi sub numele de “particula lui Dumnezeu”, anunta Mediafax.
Speculaţia se bazează pe o notă internă anonimă care a fost postată parţial pe blogul matematicianului Peter Woit de la Universitatea Columbia, informează Daily Mail.
Informaţia se pare ar proveni de la fizicienii de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de particule construit de CERN în apropierea Genevei, potrivit notei.
Daca unii fizicieni susţin că nota este o farsă, alţii spun că ar putea fi o mare descoperire în fizica particulelor care ar ajuta la înţelegerea felului în care funcţionează universul.
Sheldon Stone, fizician in cadrul Universitatii Syracuse spune că “dacă este adevărat, ar fi extraordinar”.
Conform Modelului Standard din fizica particulelor, bosonul Higgs conferă masă tuturor celorlalte particule şi este crucial pentru a înţelege cum s-a format universul.
LHC şi Treveton de la Fermilab din Illinois, marile acceleratoare de particule, sunt de mult în căutarea bosonului Higgs şi a altor particule subatomice. În interiorul acestor acceleratoare se ciocnesc particule la viteze enorme, generând o mulţime de alte particule subatomice.
Presupusa nota internă lasa de inteles conform informatiilor din presa că detectorul de particule multifuncţional Atlas de la LHC ar fi citit o semnătură care ar putea fi a bosonului Higgs.
Cercetarile in domeniu sunt intense astfel ca cercetătorii încearcă să identifice, în cadrul proiectului, bosonii Higgs, particule subatomice, instabile, numite şi “ale lui Dumnezeu”, cruciale pentru înţelegerea fizicii actuale, pe care mulţi le-au studiat fără să le fi văzut vreodată. Specialiştii vor să studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea că materia vizibilă nu reprezintă decât 4% din Univers. Materia neagră (23%) şi energia neagră (73%) împart restul. Cercetătorii de la CERN vor, de asemenea, să studieze misterele materiei şi anti-materiei.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.