Joi, poliţia s-a autosezizat împotriva medicului veterinar Cristian Pancu. Medicul se presupune ca ar fi responsabil de eutanasierea celor peste 200 de câini fără stăpân aflaţi în adăposturile municipalităţii.
Actiunea afost demarata urmare cazului mediatizat in care aproximativ 200 de câini fara stapan aflaţi în îngrijirea Primăriei municipiului Botoşani au fost ucişi, miercuri dimineaţă.
Conform opiniei inspectorilor poliţiei medicul veterinar era indreptatit sa decidă uciderea animalelor, însă inspectorii sustin ca acesta “nu a făcut-o conform legii, deoarece aceşti câini nu sufereau de o boală incurabilă”.
“Câinii sufereau de o boală perfect tratabilă şi, pe lângă acest fapt, de jigodie suferă în special câinii de până la un an. Or, aici sunt câini perfect maturi. Eutanasierea nu se impunea în acest caz. Este ilegală şi pentru acest motiv am depus plângere. Nu considerăm că pot fi eutanasiaţi în două ore 230 de câini, mai ales că eutanasierea este obligatorie a fi făcută, prin lege, de către medicul veterinar”, a afirmat inspectorul Alexandra Floareş de la Poliţia animalelor, conform agerpress.
“Trebuie să stabilim dacă suntem sau nu în prezenţa unei fapte de natură penală. Ulterior autosesizării şi după deplasarea echipajului de ordine publică la faţa locului, s-a dispus şi constituirea unei echipe operative, însemnând ofiţeri criminalişti şi de poliţie judiciară. Nimic nu se poate stabili deocamdată decât în urma unor analize sau examene de specialitate, ceea ce nu ţine de noi”, a afirmat Darea.
Inspectorii de la politie intentioneaza sa demereze demersurile si catre Colegiului Medicilor Veterinari Botoşani in vederea suspendarii dreptului de liberă practică a medicului veterinar Cristian Pancu.
In paralel acesti vor efectua cercetari pentru stabilirea condiţiile în care a avut loc eutanasierea şi bazele legale ale acţiunii. Deplasati la fata locului reprezentantii politiei au verificat, impreuna cu oficialii Direcţiei Sanitar Veterinare, padocurile în care au fost eutanasiaţi câinii, precum şi documentele care au stat la baza deciziei.
Viceprimarul municipiului, Florin Ghiorghiţă a afirmat ca animalele ucise sufereau de jigodie.
“Este o boală netratabilă a câinilor vagabonzi. Este o adresă făcută în luna aprilie a doctorului şi a celor care se ocupă de îngrijirea câinilor. Este un focar de jigodie adus probabil din judeţul Suceava. Asta a fost decizia. Sunt omorâţi de către doctori, folosind substanţe omologate. Câinele vor fi duşi la incinerat la Suceava. Nu ştiu care este problema”, a afirmat Ghiorghiţă.
Tema eutanasierii a intrat in ultima perioada din nou in atentia publicului fiind propulsata pe agenda sociala de catre organizatiile de protectie a animalelor care in contextul in care procedeul s-ar legifera ar fi lovite direct in plan financiar, intereseul acestora fiind unul clar pentru proloferarea actualului sistem care le asigura venituri substantiale.
Nici politia animalelor nu este o institutie tocmai virgina. Organismul functioneaza cu bani de la buget in contextul in care diferite grupuri de interese sunt preocupate de protectia animalelor pe fondul unei economii care a dus la inchiderea unor spitale, taierea veniturilor mamelor sau diminuarea pensiilor.
La fel ca si in cazul finantarii bisericii de la buget si in cazul politiei animalelor vorbim in mod clar de un paradox in cadrul caruia viata si calitatea vietii cetatenilor este pusa pe plan secundar in lupta cu construirea cazematelor BOR si protectia cainilor fara stapan.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.