EUR =
4.9728 lei;
USD =
4.476 lei;
GBP =
5.8944 lei;
CHF =
5.3165 lei;
HUF =
1.2617 lei;
UAH =
0.1092 lei;
MDL =
0.2561 lei;
TRY =
0.1315 lei;

lege presa, pnl, presa

PNL pune pumnul in gura presei?

Mai multi jurnaliştii din Galaţi, Brăila şi Tulcea isi manifesta nemulţumirea fata de încercările politice de a impune reglementări abuzive în exercitarea profesiunii lor. Punctul culmnat este reprezentat de legea presei aflată de luni pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Protestul a fost initiat de  Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” (SJDJ), organizatie care reuneşte ziarişti din Galaţi, Brăila şi Tulcea, este printre cele 12 organizaţii media semnatare ale unei iniţiative legislative intitulate „Legea Presei”, depuse ieri la Parlamentul României.

Initiativa vine in contraofensivă la tentativele din ultima vreme de a ingradii prin supra reglamentari desfasurarea activitatii jurnalistice.

Jurnaliştii din Galaţi, Brăila şi Tulcea îşi exprimă nemulţumirea faţă de încercările reprezentanţilor tuturor partidelor, de la putere şi din opoziţie, de a impune reglementări abuzive în presă. Punctul culminant este proiectul „Legii Profesiunii de Jurnalist” (L162/2011), al senatorului PNL Ioan Ghişe, care luni, 2 mai, a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Proiectul PNL impune masuri de limiteare a profesiunii de jurnalist prin impunerea unor măsuri aberante. Un astfel de exemplu este faptul ca, pentru a-şi exercita profesia, jurnaliştii vor trebui să îşi înfiinţeze „cabinete jurnalistice individuale” sau „cabinete jurnalistice asociate”. Ulterior infiintari acestora vor trebui să încheie contracte cu instituţiile media pentru care lucrează.

Infiinţarea unui „Colegiu Naţional al Jurnaliştilor”, care va administra un „Registru Naţional al Jurnaliştilor”, în care vor fi înscrise cabinetele este un alt punct din legea propusa de PNL. Jurnalistul va fi dependent de „Colegiu Naţional” care va trebui sa elibereze o „Carte de Presă” fara de care jurnalistul nu va putea desfasura activitate. Obţinerea aces¬teia fiind condiţionată de îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii. Evident ca nu exsita nici o garantie privind nepolitizarea unei astfel de institutii.

O alta prevedere propune introducerea noţiunii de “delict de presă”, care este inteles drept “delictul civil săvârşit prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi au cauzat o daună materială sau morală unei persoane”. În schimb, “cvasi-delictul este tot un fapt ilicit şi dăunător, însă comis fără intenţie răutăcioasă”. Jurnalistii ar putea fi sancţionaţi disciplinar, în funcţie de gravitatea faptelor, prin mustrare, avertisment, amendă de la două la zece salarii medii pe economie, interdicţia de a exercita profesia de la o lună la un an şi chiar excluderea din meserie. Mai mult ar avea nevoie de o atestare profesională din trei în trei ani şi de o examinare psihologică anualăm elemente care evident alesii nemului nu au nevoie de ele desi detin mandate de patru ani prin care influenteaza radical viata sociala, economica si a fiecarui individ.

Sstfel PNL pregateste terenul in potentialitate unei posibile victorii in alegerile care urmeaza, incercand sa puna pumnul in gura presei.

De altfel  senatorul PNL Ioan Ghişe a facut parte dintre “repetenţii libertăţii presei” alaturi de Silviu Prigoană. Ambi au primit ex-aequo premiul “Nici parlamentarii nu se testează, nu-i aşa”, la categoria “Legi ale presei”.

“Neobositul deputat PDL Silviu Prigoană a lansat şi dânsul cel puţin două proiecte de lege pentru liniştirea presei: unul propunea trecerea TVR Internaţional sub controlul MAE, celălalt trecea presa scrisă şi online sub controlul CNA”, se mai arată în motivaţie, apreciindu-se că “iniţiativele celor doi temerari ai gândirii demonstrează că România este o ţară în care libertatea de exprimare legislativă a parlamentarilor este lipsită de orice control intelectual”.

Premierea a fost facuta la Cheful Presei, organizat anual de Ziua Mondială a Libertăţii Presei (3 mai), marţi seară, unde au fost decernate premiile FreeEx pentru libertatea presei.








Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.

TAGS: , ,

ALTE ARTICOLE