Intr-o tara aflata fara doar si poate in haos, numarul politistilor care vor asigura siguranta cetateanului devine tot mai mic pe zi ce trece. Unii dintre ei au plecat sau vor pleca din proprie initiativa datorita unor masuri cum este taierea normei de hrana sau taierea sporului de antena cum s-a intamplat la Gorj, alti impinsi cu forta de sistem.
Incapabila sa gestioneze o economie viabila in ultimi 21 de ani Romania a ajuns tara nimanui. O tara in care profesorii primesc salarii de gunoieri, medicii sunt in greva, farmaciile nu isi primesc banii de la CNAS iar politistii isi cumpara singuri pixuri, hartie si benzina.
In curand tara va fi asigura prin prestatii cetatenesti. Asa cum se intampla inainte de 1989 cand fiecare cetatean din mediul rural era obligat sa faca de paza pe strazile comunelor si satelor cu randul. A venit randul posturilor de politie de la tara care conform ultimelor declaratii facute miercuri de catre Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, vor fi deservite de catre un singur politist, urmand ca ceilalti sa fie redistribuiti la structurile de poliţie zonale.
Ba chiar uneori comunele si satele vor ramane fara politist. Mai exact in perioada in care politistul din localitate nu se va afla pe raza acesteia, va fi in afara orelor de program sau in concediu cetatenii vor avea la dispozitie doar numarul unic de urgenta 112. Asta cu conditia sa aiba de unde apela chiar si mamaie din deal acest numar. Daca nu are telefon atunci ghinion.
“Se încearcă comasarea resurselor financiare şi umane pentru a interveni mai uşor”, a declarat Raluca Seucan, purtător de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Poliţiştii care vor lucra la centrele zonale vor merge în misiuni zilnice de patrulare, lucru care până acum se întâmpla mai rar.
Proiectul are si parti bune. Conform declaratiilor facute de catre liderul de sindicat avantajele decurg din faptul ca astfel politistii nu vor mai fi nevoiti sa faca ore suplimentare.
“Am cerut ca poliţistul care va rămâne la fiecare comună să aibă un program flexibil, după cum vor dori şi vor avea nevoie cetăţenii de acolo. De asemenea, ar trebui să rămână în fiecare comună un poliţist care să aibă locuinţa acolo, pentru a nu se mai plăti chirie şi a se face economii”, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.