Prezidiul Academiei Române a lansat un aple apel catre autorităţi in care solicita acestora să analizeze cu toată responsabilitatea efectele pe care ar putea sa le produca punerea în aplicare a proiectelor de exploatare a aurului şi argintului din Munţii Apuseni.
Prezidiul Academiei Române a considerat necesar sa sublinieze necesitatea de a evalua corespunzator proiectul în aşa fel încât interesele ţării să nu fie afectate negativ.
“Ţinând cont de complexitatea şi aspectele variate ale proiectului, Prezidiul Academiei Române a decis, în şedinţa de miercuri, să menţină poziţia anterior exprimată şi îngrijorările cu privire la consecinţele şi riscurile posibile, mai ales pe termen mediu şi lung”, citeaza AGERPRESS dintr-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de Biroul de presă al prestigiosului for.
Un aspect important care se mentioneaza este faptul ca cei trei membri ai Academiei Române care au făcut parte din “Grupul independent de monitorizare a Proiectului Roşia Montana” nu sunt reprezentanţi acreditaţi ai Academiei şi au exprimat opinii personale, iar domniile lor reprezintă o minoritate nesusţinută de marea majoritate a membrilor Academiei, precizează Prezidiul Academiei.
Probabil cel mai importat aspect al comunicatului il reprezinta fatul ca acesta atrage atentia asupra unui aspect tot mai putin amintit de catre mass media care divuzeaza reclamele celor de la Rosia Montana Gold Corporation este faptul ca “salvarea situl istoric minier Roşia Montană (anticul Alburnus Maior, nord-vest de Bucureşti), o componentă inestimabilă a patrimoniului universal, care este ameninţată cu dispariţia iminentă, dacă proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este autorizat de statul român”.
Academia Romana nu este prima data cand incerca sa traga un semnal de alarma fara a reusii sa se faca auzita.
Referitor la proiectul Roşia Montană, Academia Română a atras atenţia încă din anul 2009 asupra a ceea ce consideră a fi “o eroare cu efecte negative asupra comunităţii, mediului înconjurător şi vestigiilor arheologice din zonă”, semnalând “consecinţele riscante pentru statul român”.
“O analiză obiectivă demonstrează că proiectul nu reprezintă o lucrare de interes public şi, prin urmare, nu justifică efectele colaterale negative şi riscurile implicate în proiect”, se precizeaza în declaraţia Academiei Române.(sursa agerpress.ro)
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.