In opinia lui Ioan Chelaru, vicepesedinte PSD, modificările pe care Traian Basescu le-a propus in privinta Constituţiei vizeaza transformarea România într-un stat poliţienesc. In opinia acestuia obiectul de baza al revizuirii este întărirea rolului Preşedinţiei în raport cu celelalte instituţii.
“Toate aceste modificări par să aibă unicul scop de a transforma România dintr-un stat democratic într-unul poliţienesc, prin afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, şi de a întări rolul puterii executive, în special al Preşedintelui, în raport cu celelalte autorităţi publice. Astfel, Parlamentul este redus atât în ceea ce priveşte structura sa, cât şi în ceea ce priveşte competenţa sa de autoritate legiuitoare, prin simplificarea şi reglementarea defectuoasă a procedurii de legiferare”, a spus senatorul PSD.
Chelaru a mai adaugat ca: “Utilizând sub forma unui cal troian rezultatele înregistrate la referendumul privind transformarea actualului Parlament într-unul unicameral, proiectul de lege de revizuire a Constituţiei României, iniţiat de preşedintele României, nu are alt scop decât acela de a transforma România dintr-o republică semiprezidenţială cu accente parlamentare într-una prezidenţială cu accente autoritare, în care rolul Guvernului şi, în special al preşedintelui, primează în raporturile cu toate celelalte autorităţi publice”.
Conform declaratiilor facute de catre liderul PSD, parlamentarii social-democraţi şi liberali nu vor participa la “falsa revizuire a Constituţiei propusă de Traian Băsescu, considerând propunerile “o cursă politică întinsă opoziţiei”.
Afirmatiile lui Chelaru vin in contextul in care Presedintele Traian Basescu a afirmat in cadrul conferintei pe care a sustinut-o miercuri ca modificarile la legea de baza a tari nu vizeaza actualul sau mandat.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.