Retailerii din România își exprimă opoziția fermă față de intenția guvernului de a impune limite asupra prețurilor alimentelor produse local. Aceștia susțin că o astfel de măsură ar încălca legislația UE și a OCDE, care garantează dreptul comercianților de a stabili propriile prețuri.
Iată poziția retailerilor:
„Având în vedere declarațiile Ministrului Agriculturii – Florin Barbu din Conferința de presă susținută în data de 15.10.2024, potrivit cărora „Toate produsele care sunt procesate în România vor avea adaos comercial plafonat printr-o Ordonanță de Urgență. (…) Vorbim de zeci de mii de produse cu adaos plafonat (…)”, menționăm următoarele:
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge ferm orice intervenție de plafonare a prețurilor alimentelor, argumentând că astfel de măsuri dăunează grav piețelor pe tot lanțul alimentar.
AMRCR subliniază că o ordonanță de urgență de plafonare a adaosului comercial la mai multe categorii de produse alimentare este deja în vigoare până la 31.12.2024 și a fost prelungită în repetate rânduri, afectând în mod semnificativ piețele.
Până în acest moment, AMRCR nu a fost consultată cu privire la această posibilă măsură bruscă.
România, prin angajamentele asumate la semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană și în cadrul negocierilor de aderare la OCDE, trebuie să respecte libertatea comerțului, iar prețurile produselor trebuie să fie rezultatul cererii și ofertei, pe baza concurenței libere. Intervențiile asupra formării prețurilor pentru „zeci de mii de produse alimentare” ar putea dezechilibra grav piața și ar crea perturbări pe termen lung.
Politicile publice de intervenție în stabilirea prețurilor ar putea să afecteze încrederea investitorilor în viitorul economiei românești, generând posibile reevaluări ale planurilor de investiții sau extinderi, începând cu anul 2025.
AMRCR susține importanța asigurării securității alimentare și a rezilienței României, promovând parteneriate cu producătorii locali, crearea de locuri de muncă în sectorul de retail și fiind un partener deschis la discuții cu autoritățile.
Totodată, AMRCR reafirmă determinarea de a menține formarea prețurilor alimentare pe baza concurenței libere, a cererii și ofertei, și se angajează să colaboreze cu organizațiile naționale și europene din care face parte. Dacă este necesar, AMRCR va răspunde prompt la nivel național și european, utilizând toate mijloacele legale disponibile pentru a apăra libertatea comerțului.”
Ministrul Agriculturii a anunțat plafonarea prețurilor la produsele procesate în România
Ministrul Florin Barbu a declarat că plafonarea adaosului comercial, care în prezent se aplică la 21 de produse alimentare și agricole, va fi extinsă la toate produsele procesate în România. De asemenea, vor fi plafonate și prețurile la inputurile agricole.
„Toate produsele care sunt procesate în România vor avea adaos comercial plafonat, printr-o OUG. Mai avem o discuție cu retailerii și procesatorii, dar nu s-a stabilit când va intra în vigoare. Vorbim de zeci de mii de produse cu adaos plafonat. (…) OUG e finalizată 90%”, a afirmat Florin Barbu.
El a adăugat că această măsură este justificată de scăderea prețurilor produselor aflate pe lista celor cu adaos plafonat, ceea ce reprezintă un beneficiu important pentru consumatori. „Zahărul, față de anul trecut, când a fost introdus adaosul plafonat, a scăzut cu 24%. Era 10-11 lei, acum găsim cu 5,5 lei în magazine”, a subliniat el.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.