Comisia Europeană a aprobat deblocarea a 1,7 miliarde de euro pentru România, ca urmare a îndeplinirii condiției favorizante “Buna guvernanță a strategiei naționale sau regionale de specializare inteligentă”, coordonată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). Fondurile vor sprijini crearea unui ecosistem național de inovație, oferind suport financiar antreprenorilor care dezvoltă tehnologii de ultimă generație și soluții pentru economie și industrie.
„Am deschis în 2024 linii de finanțare consistente pentru cercetare-dezvoltare și inovare. Am deblocat finanțări europene de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte strategice în cercetare și inovare, de la cercetare experimentală la programe ample de pregătire a cercetătorilor noștri. În plus, am folosit fonduri europene și românești pentru a dezvolta programe proprii, pentru cercetătorii români care doresc să urmeze o carieră aici, acasă. Doar așa mințile geniale ale românilor vor lucra pentru români”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.
Programul „Start în Cercetare”
Unul dintre programele finanțate de MCID este „Start în Cercetare”, care susține 100 de proiecte ale tinerilor cercetători cu peste 52 de milioane de lei din bugetul de stat. Proiectele vizează teme diverse, precum:
- Diagnosticarea bolilor degenerative, inclusiv demența – finanțare de 500.000 de lei.
- Reîmpădurirea versanților montani și cercetarea plantelor cu proprietăți terapeutice.
Integrarea cercetării românești în rețele internaționale
MCID sprijină și participarea cercetătorilor români la proiecte europene prin:
- Integrarea în consorții Orizont Europa, cu o alocare de 130.000 de euro.
- Proiecte de utilizare a infrastructurii de fizică nucleară, cu o finanțare de 800.000 de euro
Pentru a crește nivelul cercetării în România, MCID investește 168 de milioane de euro în 120 de proiecte implementate de cercetători internaționali de top. Din aceste proiecte, 10 sunt coordonate de savanți români reveniți din străinătate, prin Investiția 8 din Componenta C9 a PNRR.
Una dintre prioritățile programelor MCID este crearea unor condiții care să atragă specialiștii români din diaspora. Fondurile europene oferă savanților șansa de a reveni în țară și de a contribui la dezvoltarea cercetării și inovației locale.
Investițiile aprobate vor contribui semnificativ la modernizarea cercetării și la dezvoltarea unui ecosistem inovator în România. Prin sprijinul acordat tinerilor cercetători, integrarea în consorții internaționale și atragerea experților de top, România își propune să devină un actor competitiv pe scena globală a inovării.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.