Rusia a cerut garanţii juridice din partea Statelor Unite, referitor la acordul încheiat cu România pentru a găzdui elemente ale scutului antirachetă american la o bază militară românească, a anunţat marţi Ministerul rus al Afacerilor Externe.
“În această situaţie, este şi mai necesar să primim garanţii juridice din partea Statelor Unite, asupra faptului că sistemul antirachetă care urmează să fie amplasat în Europa nu este îndreptat împotriva forţelor strategice nucleare ruse”, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe.
“Trebuie rezolvată rapid această problemă. În plus, suntem convinşi de necesitatea de a ne pune de acord asupra concepţiei şi arhitecturii scutului antirachetă european, inclusiv din punct de vedere al impactului său asupra securităţii regionale şi mondiale”, a adăugat ministerul.
Conform declaratiilor oficiale Bucureştiul şi Washingtonul au mai făcut marţi un pas spre viitorul scut antirachetă alegând să amplaseze interceptori la o bază din sudul României.
Ce este interesant de observat este pozitia strategica aleasa pentru baza aeriană. Aceasta a fost construită în 1952 cu ajutorul Uniunii Sovietice şi a primit primele avioane MIG staţionate în România.
“S-a optat şi noi am aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Baza va găzdui 24 de rachete de interceptare SM-3 de nouă generaţie sin 2015. Aproximativ 200 de militari americani vor fi locati la noua locatie, insa numarul nu este definitiv.
Baza scutului este situată în mijlocul câmpului, la circa o sută de kilometri de granita cu Bulgaria.
Subiectul nu este nou instalarea unui scut anti-racheta american in Europa de Est menit, in conceptia americana, sa pre-intampine un atac nuclear lansat din Iran si chiar din Coreea de Nord, continua sa agite spiritele la Moscova, generand cum era de asteptat o reactie dura a liderilor si analistilor rusi.
In urma cu ceva timp, mai exact in anul 2008, Leonid Ivashov, presedintele Academiei de Studii Geopolitice de la Moscova, a declarat ca planul american de instalare a scutului anti-racheta vizeza, in fapt, “neutralizarea potentialului nuclear al Rusiei”.
“Scopul real al americanilor este acela de a neutraliza potentialul nuclear al Rusiei pana in 2012-2015 si sa faciliteze extinderea NATO in Rasarit… Rusia trebuie sa avertizeze statele europene ca, in cazul in care, s-ar isca un conflict militar… capitale, metropole, centre industriale si de comunicatii de pe teritoriile pe care vor fi instalate elemente ale scutului anti-racheta, vor deveni tinte primordiale ale loviturilor nucleare rusesti”.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.