EUR =
4.9728 lei;
USD =
4.476 lei;
GBP =
5.8944 lei;
CHF =
5.3165 lei;
HUF =
1.2617 lei;
UAH =
0.1092 lei;
MDL =
0.2561 lei;
TRY =
0.1315 lei;

rfi, stiri, vass

Termenul 2015 pentru adoptarea euro trebui menţinut considera Andreea Paul-Vass

Marti in cadrul unui interviu acordat RFI, consilierul de stat din Guvern Andreea Paul-Vass a declarat, că România ar trebui să-şi menţină obiectivul de aderare la zona euro la 1 ianuarie 2015. Vass este de parere ca tara noastra ar trebuie să ia măsuri pentru îndeplinirea condiţiilor din Pactul de stabilitate şi Tratatul de la Maastricht legate de parametri precum inflaţia, deficitul bugetar, creşterea economică.

“Termenul 2015 pentru adoptarea euro ar trebui menţinut, însă trebuie să şi facem lucrurile necesare, pentru a respecta condiţiile(…) Pactului de stabilitate şi creditele sau condiţiile Tratatului de la Maastricht care, repet, nu pot să fie păcălite. Şi ele sunt doar o oglindă a gradului de modernizare şi de capacitate de concurenţă a economiei româneşti. Repet: inflaţie, dobândă, deficit bugetar, datorie publică şi aşa mai departe”, a considere consilierul premierului Boc.

Potrivit lui Vass Guvernul, Banca Naţională şi Preşedinţia discută un proiect de program de convergenţă prin care România se plasează pentru cel puţin încă doi ani în zona ratelor de schimb RM 2, “anticamera spaţiului monetar european”, în care Bucureştiul trebuie să menţină o rată a dobânzii de maximum 1,5 puncte procentuale faţă de media europeană.

“Preşedintele României însuşi a declanşat un dialog cu BNR, cu experţii Guvernului, cu experţii de pe piaţa privată, cu privire la oportunitatea de a menţine sau de amâna data aderării României la zona euro şi implicit la zona ratelor de schimb RM 2, care este o etapă intermediară. (…) Absolut obligatorie aşezarea României în antecamera spaţiului monetar european pentru cel puţin doi ani, perioadă în care noi suntem obligaţi la condiţii foarte rigide de conduită macroeconomică. Acum sigur că trebuie să vă spun opinia mea personală. Aderarea României la zona euro înseamnă în primul rând disciplină şi disciplinare, înseamnă o rată a dobânzii nu mai mare cu 1,5 puncte procentuale decât media europeană, înseamnă o inflaţie semnificativ diminuată, înseamnă un deficit bugetar şi o datorie publică limitate. Toate aceste lucruri se fac. Provocările mari ale României vin tocmai din zona provocărilor inflaţioniste şi ale celor derivate din costurile creditării, adică din dobânzi. Însă cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus Andreea Paul-Vass, la RFI.






Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.

TAGS: , ,

ALTE ARTICOLE