Saracia pe glob a devenit un fenomen care nu mai poate fi usor controlat. Plecand de la aceasta constatare, Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) in colaborare cu Universitatea Oxford a dezvoltat un nou sistem de diagnoza asupra saraciei in diferite regiuni ale lumii.
Astefl conform noilor indicatori stabiliti Africa Subsahariană este cea mai săracă regiune din lume, urmată de Asia de Sud.
Noul sistem denumit Indicele sărăciei multidimensionale, sau MPI, va înlocui Indicele Sărăciei Umane folosit pana acum in cadrul analizelor efectuate de catre Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Schimbarea sistemului are la baza nevoia de analiza a unor perspective multiple si este urmare a demersurilor facute in ecursul timpului de catre comunitatea sociologilor din intreaga lume. Pentru ultimii 13 ani, raportul anual al ONU a folosit Indicele sărăciei umane, care are trei dimensiuni de bază – durata de viaţă, cunoştinţe şi nivelul de trai – de măsurare a sărăciei în ţările în curs de dezvoltare.
2011 este primul an in care ONU va utiliza “Index Oxford”: un “tablou multidimensional al persoanelor care trăiesc în sărăcie”. Noul sistem completeaza lista indicatorilor care reflectă o serie de privaţiuni care afecteaza viata unei persoane, inclusiv dacă o gospodărie are o toaletă decentă, apă curată pentru a bea în decurs de 30 minute pe jos, de energie electrică, copii de vârstă şcolară înscrişi la şcoală şi dacă orice membru al unei gospodării este subnutriti.
Indexul saraciei stabilit in noul sistem de analiza considera o gospodărie a fi “multidimensional săraca”, dacă acesta este privat de peste 30 la sută din zece indicatori utilizate de MPI.
Conform noului index in acest moment cea mai saraca tara din lume este Niger, unde 92,7% din populatie traieste in saracie, 65,9% traieste cu mai putin de 1,25$/zi si 89,5% nu au acces la sistemul de sanatate. Locul doi pe lista este ocupat de Etiopia cu 90% populatie care traieste in saracie, 39% traieste cu mai putin de 1,25$/ zi si 61,5% nu au acces la sistemul de educatie. Pe locul trei se gaseste Mali unde 87,1% din populatie traieste in saracie, 51,4% cu mai putin de 1,25$/zi si 36,2% nu au acces la sistemul de electricitate.
Topul celor mai sarace tari realizat de catre ONU cuprinde 10 tari pe locurile urmatoare fiind Burkina Faso, Burundi, Somalia, Liberia, Guinea si Sierra Leone.
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri, evoluții sau alte informaţii oferite de ZFIN.RO - Ziua Financiară nu reprezintă sfaturi de investiţii. ZFIN.RO - Ziua Financiară nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii.